Want more info? Click here.
Sarah Gallop

Residential Gallery

Dunn-1

Tsawwassen Unboxed

This typical ‘box style’ house had a very traditional layout with compartmentalized rooms.  A very small kitchen was occupying a very large space, as space was not utilized well.  The kitchen working triangle was disrupted by a traffic path, and the nook area was a complete waste of space.

The homeowners wanted a family friendly space which also worked for entertaining large groups.  The natural solution to this was to remove the walls around the main living area, opening up the kitchen to the dining and living rooms.  The end result was a beautiful open concept great room, with the kitchen as the centerpiece.

Removing the door to the backyard allowed for a much more functional layout of the kitchen.  There were structural consideration in opening up these spaces which had to be creatively incorporated into the design through the detailing of the columns and their connection to the island

The materials in this kitchen were chosen to be in a classic pallet.  The white shaker cabinets and quartz counter are accented by a marble backsplash with inlay above the stove and a nutmeg stain large alder island. The chrome and glass pendants add to the classic look of this kitchen and help to make this kitchen timeless. The 11’ long island is the centerpiece of the space and provides an excellent working surface, as well as a great spot to gather around.

The traditional oak hardwood provides a warm neutral base for the open space. The nutmeg stain of the alder island provides some contrast and allows the island to stand out. The wide aisles between working surfaces work well for multiple cooks using the kitchen.

The clean looking cook top allows the traditional marble basket weave inlay to be the focal point above. Large pot drawers below and spice and oil pullouts on either side of the cook top make this a very functional cooking area. The connection to the dining area was important in this renovation as the spaces are open to each other. The raised area of the island provides glassware storage facing the table, and similar materials (flooring, lighting) were utilized to tie the spaces together and create a harmonized feel.

This renovation was constructed by New Vision Projects.

View our other projects